2017 Camping: Le Paroy - La Tagniere

2017-07-18 Dinsdag
2017-07-23 Zondag

Le Paroy is een kleine rustieke camping aan de zuidkant van de Morvan in Frankrijk. Dit deel van Frankrijk is heuvelachtig en zeer goed te bewandelen. De camping eigenaren zijn Nederlanders (...) en zijn zeer behulpzaam voor iedereen. Het is een camping om aan te raden. Enige nadeel is dat er een aantal plekken zijn met weinig schaduw, maar als je overdag gaat wandelen of een plaats gaat bezoeken heb je daar geen last van. De camping eigenaar heeft de moeite genomen om een aantal info mappen samen te stellen over de omgeving, de dorpen, de historie, over wandelingen, en diverse folders toegevoegd over bezienswaardigheden in deze streek.

De wandelingen kun je ook meekrijgen op een los vel papier, met een duidelijke tekening en uitleg, die correct is !, oftewel je kunt wandelen en je hoeft je niet telkens af te vragen of je wel de juiste afslag hebt genomen. Er is ook een moestuin, je kunt er eten, en er is een terrasje, allemaal erg mooi. Vooral ook de rust en absolute stilte.

We hebben diverse wandelingen in de omgeving gemaakt, allemaal startend vanaf de camping. Ook nog een keer lekker geluncht bij een eettentje in Dettey (dorp van ongeveer 20 huizen of minder). In de buurt is een Boedistisch klooster, beetje vreemde locatie, in de middle of nowhere in Frankrijk. Dit klooster is zeker de moeite waard om te bezoeken.

De plaats Autin hebben we bekeken, waar we heel toevallig tegen een kunstroute aanliepen van kunst die tentoongesteld werd in een twaalftal kapellen. Leuk om een paar van die kapellen van binnen gezien te hebben, vooral omdat je soms eerst door een ander deel van een gebouw moet lopen, waar je normaal geen toegang hebt. We hebben ze niet alle twaalf bezocht, maar wat we gezien hebben was wel de moeite waard.

De wegen hier zijn zeer smal, understatement. Er zijn vele van deze kleine tussendoor weggetjes. Op zich leuk om te rijden, maar je hoopt wel telkens dat je geen tegenliggers tegenkomt. Soms lopen deze weggetjes over een erf van een boerderijtje.

Die boeren is iets anders wat hier opvalt. Heel veel boerderijtjes, met een oude traktor per boerderij, en een zeer beperkt aantal koeien. Maar dus heel veel boeren (en dus stemmers voor de regering...boeren hebben toch zo'n grote invloed in Frankrijk? In deze regio snap je wel hoe dat kan).

's-Avonds hebben we een keer een enorme onweersbui gehad met zeer zware wind. Er werd zelfs langs de snelweg via borden gewaarschuwd voor deze storm. We hebben een nieuwe tent, die heeft het goed gehouden. De nok ging soms wel 20 centimer heen en weer en het waren enorme slagregens, ongekend. Ook wel een beetje griezelig zo'n heftig omweer. In de omgeving zijn een behoorlijk aantal bomen omgegaan of takken uit de bomen gewaaid. Heftig. Dus dat was de vuurdoop voor de tent.

Na vijf nachten besluiten we verder naar het zuiden te rijden. We zoeken een camping op in de buurt van Cahors, niet al te ver bij de snelweg (naar Spanje) vandaan.