Dag 10: Yosemite – De vallei wandelen

14 Mei 2017, Zondag

Vandaag hebben we de eerste drie nachten in Yosemite erop zitten en moeten we verkassen naar een andere plek op dezelfde camping, dus ook in Upper Pines. Dit heeft alles te maken met het boeken/reserveren van de sites. De komende twee dagen zouden we eigenlijk naar Hodgdon Meadow gaan. Echter van Martijn hadden we begrepen dat die plek minder interessant is. Dus voor vertrek uit Nederland heb ik per dag ongeveer 4 keer gekeken of er een plek in Upper Pines vrijkwam. Dat is inderdaad gebeurd en daarom moeten we nu naar een ‘loop’ verderop verhuizen.

Er staan studenten van de Universiteit op onze nieuwe plek en de plek ernaast. Een paar ervan hebben een auto laten staan op de plek waar wij naar toe gaan, onder het motto ‘we wisten niet dat je op tijd weg moest zijn’ (Universiteit, welke?). Afijn er is geregeld dat ze weggesleept worden. In de tussentijd hebben wij de camper op een parkeerplaats in Half Dome Village gezet. Op zich helemaal niet erg want dat is ongeveer 600 meter verderop. Aldaar zijn we aan de geplande wandeling begonnen. We hebben een stuk door de vallei zelf gelopen.

Het is bijzonder mooi hier, heel apart zo’n vallei met enorm steile wanden en enorme rotsen die uit 1 stuk graniet bestaan. De losse stukken die op de grond liggen zien er uit zoals een granieten aanrecht eruit ziet. We hebben ook diverse klimmers gezien.

Tijdens de lunch op een picknick bankje stond aan de weg een ranger met een verrekijker naar ‘El Capitan’ (een van de enorme bergen) te kijken en zijn walkie-talkie ging om de haverklap af. Eerst geen aandacht aan besteed, op den duur zelf maar eens door de 600mm telelens van de camera gekeken, maar geen idee waar die man de hele tijd naar keek. Op den duur hoorden we een helicopter aankomen, ik kon hem eerst niet vinden maar hij kwam vanachter de berg en ging voorlangs vlak langs de wand naar beneden. Je kon zien, vooral toen hij nog niet voor de berg vloog, dat er een kabel aan vast zat met een ‘mand’ of ‘brancard-box’ eronder. Ik heb er wat fotos van genomen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Later toen we de fotos op de computer bekeken kon je zien dat er iemand op die helling was met een helm op, en het lijkt of er rechts van die man een soort hutje is. Dus dit alles zal wel een reddingsoperatie geweest zijn. Er wordt trouwens ook iemand vermist (aanplakbiljetten), dus er gebeuren hier blijkbaar ongelukken. Laatst blijkt er iemand overleden te zijn omdat er een boom op zijn tent viel.

rescue_edited

We zijn teruggewandeld naar de camper. Vanaf de parkeerplaats teruggereden en dan moet je even wachten omdat de rangers het inkomende verkeer controleert. Vanuit een ‘dump’ plek links voor de ingang stond een enorme truck met een aanhanger te wachten om ook binnen te rijden. Die was voor mij, dus ik wacht netjes, zo gaat dat hier in Amerika. Achter mij kwam een auto, die reed op de verkeerde weghelft mij voorbij en ging voor ons staan. De ranger maakte de man echter duidelijk dat hij netjes achteraan moest aansluiten en dat eerst de truck aan de beurt was en daarna wij. Bleek dat er een aziatisch gezin in de auto zat. Dit wordt een beetje een patroon en herkenbaar: Amerikanen zijn bijzonder vriendelijk en maken spontaan een praatje of leggen dingen uit als je ergens naar vraagt, en Aziatische touristen dringen voor, trekken zich nergens wat van aan, hebben blijkbaar onbewust niet zo’n idee wat er in hun omgeving gebeurt. Typisch is dat. Maar deze man kwam daar duidelijk niet mee weg. Die rangers letten goed op…

Toen het gezin in de truck naar binnen reed, reed hij iets te dicht langs een paaltje (metaal) waar bij de grond een lelijke pin uitstak. Die pin was de oorzaak van een harde ‘Poef’ die we hoorden, oftwel band lek. Toch erg sneu als zoiets gebeurt.

Na via aanwijzingen van Vera geparkeerd te hebben, heeft Vera een boek gelezen en ik ben nog een rondje wezen lopen. Ik pakte mijn camera en toen ik opkeek stond een hert vijf meter bij mij vandaan. Er hobbelden nog twee kleinere varianten acheraan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

‘s-Avonds een vuurtje gestookt. Zoals het hoort via 1 lucifer aangemaakt, zonder aanmaakblokjes uiteraard. We hebben worstjes ge-BBC’d en die met aardappels, sla en naan opgegeten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De stappenteller staat op 32100 stapjes en 541 kCal.

Nu dit verhaal intypen, straks nog wat lezen, want de batterij van de computer is vrijwel leeg. (Tip: Neem een auto lader mee). Dus morgen voor het eerst de generator gebruiken. Verder blijkt dat je best lang met zo’n camper kan leven op gas en water, inclusief gebruik van koelkast. Toch wel lux zo’n eigen huisje. Bevalt wel goed.