Dag 16: Grand Canyon

20 Mei 2017, Zaterdag

Via de shuttle bus zijn we naar de Grand Canyon gegaan. De zon schijnt volop, het wordt vandaag 19 graden en geen wind. Bij aankomst gaan we eerst naar Bright Angel Trailhead. Daar kun je een de Grand Canyon afdalen. Er wordt in de foldertjes gestelt dat stijgen 2x zoveel tijd kost als dalen. Dus we dalen niet verder dan een half uurtje. De terugweg omhoog was 35 minuten, dus blijkbaar geld die regel van 2x als je een veel groter stuk aflegt. Als je helemaal afdaalt is dat meer dan anderhalve kilometer naar beneden. Dat is het hoogte verschil, dus niet de route afstand. Er staan ook allerlei grappige bordjes die je sterk afraden om helemaal af te dalen en terug te hiken op dezelfde dag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Grand Canyon is inderdaad overweldigend groot. Erg diep en enorm breed, en van de lengte zie je dan maar een klein stukje. Soms zie je mooie zij-canyons. Die gelaagdheid en de structuur ziet er een beetje uit als de uitlopers die je ook in de Madelbrot set ziet (Fractals).

DSCF2742

Hier zie je een stukje van het pad naar beneden. Het pad gaat zigzaggend verder naar beneden, zie de derde fotos hieronder laat zien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De enorme afmetingen zijn lastig over te brengen via een foto. Zie dit probeersel waar linksboven een aantal mensen staan. Verder kun je aan de bomen ook enigzinds zien wat de afmetingen zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op de foto hieronder zie je rechtsonder een stukje van de Colorado rivier, hetzelfde stukje is met een telelens gefotografeerd, zie tweede foto hieronder. Dan is te zien dat er ook geraft wordt. Met het blote oog is dat niet zichtbaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de diepte ligt de Colorado rivier die vanaf sommige viewpoints te zien is. Via een shuttle bus kun je van viewpoint naar viewpoint of je wandelt er naartoe. Wij doen eerst een stuk met de bus, naar Power Point en Mohave Point.

Via de shuttle gaan we terug naar de Bright Angel Trailhead en lopen vervolgens langs de ‘rim’ terug naar het beginpunt. Dat is een heel fraai stuk lopen met veel bijzondere uitzichten op de Canyon. Vooral in de stukken tussen de viewpoints is het rustig, bij de viewpoints wordt het steeds drukker.

Op die wandeling kom je ook een expo tegen van de gebroeders Kolb. Die hebben met zeer beperkte apparatuur en door uithalen van ingewikkelde toeren zo goed en zo kwaad als het in die tijd kon, getracht de Grand Canyon vast te leggen in foto en op film.

Tevens kom je een Geologisch museum(pje) tegen. Afgezien van de commerciele ‘rommel’ die je er kan kopen, is er wel een goed overzicht over hoe de Canyon is ontstaan, met info over alle steenlagen. De onderste laag, waar de Colorado rivier nu doorheen snijdt, is 1850 miljoen jaar oud. De onderste lagen zijn erg hard. Ook aardig om te weten is dat er bovenop de Canyon nog een laag van 5000 feet (1524 meter) heeft gelegen die weg-ge-erodeerd is. Voor geologen is dat een blind spot in de geschiedenis, alle materiaal is weggespoeld.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bij terugkomst, het is inmiddels half vier: lezen in de zon. Tevens hebben we een plan voor de volgende dag gemaakt en geprobeerd om alvast te reserveren in Moab waar we rond een Amerkaanse feestdag (druk) zullen zijn. Dat lukt niet, want er is geen internet, nergens!, en Truphone heeft hier geen netwerk.

‘s-Avonds nog een stukje door het bos gelopen achter de Camping. De stappenteller staat weer net onder de 20000.

Weer een lekker dagje vakantie. Vera vroeg of ik nog wel eens aan het werk dacht. Eigenlijk niet, maar dat komt ook omdat we geen netwerk hebben, dus ik krijg geen mails. Maar nee, ik denk daar niet zo veel aan, afgezien van de goede tips die we gekregen hebben, en dat het me opviel dat er nog geen maand voorbij is, het lijkt al veel langer. Moelijk voor te stellen dat het nog maar twee weken geleden is dat we de camper hebben opgehaald. Zo’n ding bevalt best goed, en helemaal als hij stil staat en we van de prachtige parken genieten.