Dag 22: Natural Bridges

26 Mei 2017, Vrijdag

Voor vandaag hebben we een bezoek aan Natural Bridges National Park op de agenda gezet. Het is hier ongeveer vijf kwartier rijden vandaan, via een mooie route. Geen echt grote wegen.

Er is door het park een route aangelegd waar je met de auto of camper langs kunt. Dit is een eenrichtingsweggetje. De weg begint vlak na het bezoekers centrum. Bij dat centrum geven ze je een kaarje met de mogeljkheden voor wandelingen, etc. En er is een film te zien over hoe natural bridges ontstaan en wie hier vroeger gewoond hebben, Hopi indianen.

Onderweg zijn er diverse stops mogelijk. Bij sommige stops heb je alleen een ‘overview’ en bij anderen kun je afdalen naar de canyon waarbij je op het niveau komt van de bodem van zo’n natural bridge. Dat zijn leuke wandelpaden, met veel trappetjes, danwel van hout, danwel uit de rotsen gehakt.

Een natural bridge is een stuk steen dat vroeger zo gevormd is door een vulkaan. Er zaten allerlei steensoorten omheen en het geheel zat onder de grond. Door erosie kwamen ze aan de oppervlakte en bij de laatste ijstijd zijn ze ontstaan in de vorm zoals je ze nu ziet. Eigenlijk is het een bocht in een rivier. Het smeltwater slaat met veel kracht gegen de rots waar de rivier de bocht in gaat. Na verloop van tijd breekt de rivier als het ware door de rots waarbij de bridge ontstaat. Een ‘jonge’ bridge is herkenbaar aan een relatief kleine doorlaat en massieve bridge, terwijl een oudere versie een dunne brug is met een grote doorlaat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er zijn hier drie van deze bruggen. Bij twee ervan zijn we afgedaald naar rivier niveau. Nu is de rivier zelf moeilijk te vinden, je ziet wel plassen water. Het zal in de zomer hier wel helemaal gort-droog zijn. De bodem is nu nog mooi groen, bomen, struiken, bloemen, hagedissen. Zo’n wandelingetje naar beneden en weer naar boven is een uur. Wel erg warm. Het is vandaag 33 graden. Het voordeel van zo’n camper-ding is ook dat je bij terugkomst rusting koffie kan zetten en je ook weer kan opvrissen. Als je de tijd hebt is dit wel de moeite waard om te zien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Later bij Twin Rocks koffie en cola gedronken. Het is wel duidelijk hoe deze tent aan zijn naam komt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hierbij een filmpje van een van de Natural Bridges en een stukje van de weg naar dit park:

Route

natural_bridges