Dag 24: Mesa Verde – Balcony House

28 Mei 2017, Zondag

Gisteren hebben we in het visitor center kaartjes gekocht voor een rondleiding door Balcony House. Goed bedacht, want vandaag zijn alle kaartjes uitverkocht. De rondleiding wordt gegeven door een park Ranger.

Een slingerende weg brengt ons tot boven de 8400 ft in Mesa Verde National Park.

Balcony House is een setje gebouwen die diverse families in 38 kamers heeft gehuisvest tussen 1200 en 1300. Het geheel is gebouwd in een alkove, dat is een 90 graden gedraaide U vormige inkeping in de bergwand. Zo’n inkeping ontstaat doordat water in de berg naar beneden zakt door de zandsteen en de makkelijkste weg zoekt. De vorm ontstaat doordat het water op hardere steen stuit en zich naar buiten werkt, waarij stenen wegslaan, naar verloop van tijd heb je dan een ‘overkapte’ inkeping in de bergwand.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De “Ancestral Pueblo people” hebben deze huizen gebouwd, inclusief de sleutelvormige gaten in de grond die een “Kiva” genoemd worden. Deze zijn dieper dan ik dacht, zeker een meter of 2 a 3 diep. Men vermoed dat die ruimtes voor sociale bijeenkomsten of ceremonies gebruikt zijn, maar eigenlijk is het een gok, leuk beroep archeologie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSCF2892

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om in Balcony House te komen daal je vanaf te top van de berg via ladders en paden af naar een latere ontstane alkove. Aan het eind van die alkove kun je met een ladder omhoog naar Balcony House, vooral niet achterom kijken, dan kijk je recht de diepte van de canyon in. Daar heb ik dus ook geen foto van…

DSCF2886

De oorspronkelijke bewoners gebruikten de route die de tour als uitgang gebruikt. Het is een tunneltje en daarna een steil pad omhoog. Dat tunneltje bood een goede verdediging. Er kan maximaal 1 persoon door en op het smalste punt is het ongeveer 30 cm breed en mischien 50 cm hoog, dus backpack af en voor je uit schuiven. Niet iedereen kan deze hindernis nemen, dus de zwaarlijvige figuren moeten rechtsomkeert maken (natuurlijke selectie).

Het verhaal van de Ranger is interessant. Iets minder is de hoeveelheid keren dat hij uitlegt dat het echt niet erg is als je zo’n ladder niet op durft, dat je niets moet aanraken omdat de bacterien in de handen zwarte vlekken in de stenen maken, enz. Beetje Amerikaans overdreven.

Vera heeft nog een foto van een andere Ranger (met pistool) gemaakt. De beste man ging er echt even voor staan. Trouwens, niets dan goeds over deze mensen, ze doen goed werk, zijn zeer vriendelijk en behulpzaam. Ook in een bezoekerscentrum nemen ze alle tijd.

DSCF2884

Na dit toch wel enerverende bezoek aan deze oude cultuur hebben we het museum bezocht. Achter het museum ligt Spruce Tree Terrace, waarvan hier twee fotos. In totaal zijn hier meerdere van dit soort ‘dorpen’, varierend van grootte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is Zondag, en vlak voor Memorial day, dus het is erg druk. We hebben de camper maar illegaal geparkeerd op een bus locatie, parkeren was een beetje chaotisch.

Rustig dagje.