De software

Gebruikte tools

Sommige van de hieronder genoemde gratis tools hebben last van hackers die ze voorzien van een virus of mallware of andere dingen die je niet wilt. Ze creeren een website waarbij je denkt dat je de echte versie van de software hebt. Echter de visusscanner gaat af, geloof de virusscanner !. Ook bij de echte versie moet je soms door meerdere advertentie paginas klikken voordat je de echte download knop of download link hebt. Dus pas op, voordat je het weet klik je op een advertentie of download je een ander programma.

Als je virusscanner afgaat op een van deze tools, ga er dan maar vanuit dat je een foute versie te pakken hebt. Check of je de file download van de makers van de software, en niet van een site/hacker die deze software tevens beschikbaar stelt !!
Of anders: Gebruik de links die hier toegevoegd zijn. Ik heb de virus vrije tools van de makers gedownload en op mijn eigen site gezet. Als je dat niet vertrouwd, prima, kan ik inkomen, pak ze dan van de makers. Ik voeg daarvan geen exacte links toe, omdat die telkens wijzigen, wel een algemene link. Nogmaals: Gebruik altijd een virusscanner voordat je files installeert, ongeacht waar ze vandaan komen.


1) Irfanview

Image compressie
Site: http://www.irfanview.com/

Fotos zijn van hoge kwaliteit, ze gebruiken veel geheugenruimte. Voor afdrukken van fotos is dat nodig, voor een blog of het online sharen van fotos is het niet nodig. Het heeft twee voordelen om fotos te comprimeren:
1) Files worden veel kleiner waardoor je veel meer fotos op een opslagmedium of blog of internet site kan plaatsen.
2) De upload tijd neemt evenredig af.

Mijn ervaring: Ik verklein de fotos tot 1280 of 1920 pixels breed, op 72dpi. Dat is een factor 30 to 50. Als 1 foto met een slechte (camping-gedeelde) internet verbinding 5 seconden upload, dan duurt de ongecomprimeerde foto dus 250 seconden, dat is ongeveer 4 minuten. Ik heb op ‘fast’ internet campings gestaan waar 5 seconden totaal niet gehaald werd, het was veel trager. Andere gasten klaagden dat een blog bijwerken uren duurde en het uit frustratie maar achterwege lieten. Jammer, je kunt dit soort ellende beperken (met een factor 50…)
Mijn Download Link (versie 4.44.  file type: exe installeer file)


2) Recuva

File recovery. Handig tooltje als je per ongeluk een foto (of file) verwijderd hebt.

Site: https://www.piriform.com/recuva (zelfde makers als van CCleaner)

Stel je kopieert fotos van je fototoestel naar je laptop, en wist dan de fotos in de camera. Echter je hebt per ongeluk niet alles gekopieerd. Je kunt nu met dit tool toch nog de fotos herstellen. Hetzelfde geld voor elke gedelete file op een disk. Doe dit echter zo snel mogelijk, als de vrijgekomen diskruimte is overschreven door andere data is het te laat.

Mijn Download Link (versie v1.53.1087.  file type: exe installeer file)


3) Da Vinci Resolve

Video editing

Site: https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve

Dit is een wat complexer tool die ook professioneel gebruikt wordt. Het is een goede tegenhanger van Adobe Premiere, met het voordeel dat Blackmagic Design een gratis versie van Resolve ter beschikking stelt.

Ik gebruik dit tool om videos te editen en van kleur te corrigeren door middel van zogenaamde LUTs (Look Up Tables). Dit tool is in de basis eenvoudig in gebruik, veel eenvoudiger dan Adobe Premiere. Behalve zeer uitgebreide kleur correctie, bevat het vele editing mogelijkheden, overgangen, audio editing, text functies, etc. Door de eenvoud is het een prachtig tool voor de beginner, maar het wordt ook voor professionele films gebruikt, dus je hebt mogelijkheden genoeg met dit tool. In de gratis versie is maar heel weinig functionaliteit weggelaten, het is bijvoorbeeld prima mogelijk om bijzonder complexe intros, outros of overgangen zelf te 'programmeren' in dit tool.

Mijn Download link (versie 12.5.5.  file type: zip file)

De Gopro software voor video editing gebruik ik niet, die is zeer onstabiel en erg beperkt. Alles wat die software kan, is ook mogelijk in Resolve... en nog heel veel meer.