Stadje Jaca

Via Biescas rijden we naar Jaca, dat is zo’n 50 kilometer hier vandaan, een klein uur rijden. We parkeren de auto aan de rand van Jaca en lopen naar de binnenstad. Het valt op dat er vreemd veel mensen langs de kant van de weg rondhangen, het is niet duidelijk waarom. Ook loopt er vrij veel politie rond. Nog een stukje verder blijkt dat er een processie plaatsvindt. Dat is toevallig….

Sommigen lopen in vrij dikke gewaden, het is hier ongeveer dertig graden. Eerst kijken we naar het begin van de processie, daarna bekijken we de kerk van binnen en lopen we wat rond, we ontdekken een afgezet plein. Blijkt dat de boel daar eindigt. Dus dan maar even een kroeg in om een biertje te drinken (met een kroket), om vervolgens het eind van de processie te zien. Dat ziet er redelijk chaotisch uit. Sommige delen zijn ons niet geheel duidelijk, zoals waarom twee ‘schijnbaar hooggeplaatste’ geestelijken vanaf een podium telkens een ander kleedje, al of niet voorzien van opdruk, langzaam optillen en aan het publiek tonen. (lijkt wel een soort van ondertiteling). Waar dienen die hoeden met bloemen voor? Muziek door middel van stokken, wel erg ritmisch trouwens, en waarom een rode bloem in je mond?

Ook opvallend is dat na afloop veel mensen met een ‘zilveren’ kruis en een stok door Jaca  lopen, naar huis. Oftewel veel van getoonde kruisen komen bij particulieren uit huis. Ziet er wel gezellig uit, al die drukte, dus nog maar een kopje koffie op een terrasje met bediening van een dame uit Jamaica. Ik was ‘her best friend’ want ik had een riem om bestaande uit de kleuren van de Jamaicaanse vlag, ooit daar gekocht van een oud vrouwtje op de markt.

Luidende kerkklokken:

En voor de kinderen waren er balonnen: